Bronnen voor ontwikkelaars en uitgevers
Informatie en bronnen waarmee je toegankelijke producten en apps kunt ontwikkelen.
Ontwikkelen met oog voor de toegankelijkheid
Google stimuleert ontwikkelaars en uitgevers om producten en apps te ontwerpen en te ontwikkelen die rekening houden met de toegankelijkheid.
Eén miljard mensen met een beperking
Door apps toegankelijk te maken, zorgen we er niet alleen voor dat ze toegankelijk zijn voor de ongeveer één miljard mensen met een beperking, maar bieden we ook mensen zonder beperking de mogelijkheid om functies zelf te bepalen.
-
Android
Systeemeigen toegankelijkheidsfuncties
Android beschikt over een toegankelijkheidslaag die blinden en slechtzienden helpt om makkelijker door hun Android-apparaat te navigeren. Deze services bieden bijvoorbeeld tekst naar spraak, haptische feedback en navigatie via de trackball/D-pad waardoor de mogelijkheden voor de gebruiker worden vergroot.
Bronnen over toegankelijkheid voor Android-ontwikkelaars
Android-ontwikkelaars kunnen via de onderstaande bronnen leren hoe ze bij het ontwerp rekening kunnen houden met toegankelijkheid en dit kunnen testen. Met testtools voor toegankelijkheid kun je veelgemaakte fouten opsporen, zoals ontbrekende contentbeschrijvingen, onvoldoende contrast en te kleine aanraakdoelen.
-
Google Chrome
Ondersteuning van hulpmiddelen voor mensen met een beperking
Chrome is geschikt voor ondersteunende technologie, waaronder veel schermlezers en vergrootglazen.
ChromeVox
Google heeft de ChromeVox-schermlezer voor Chrome OS ontwikkeld. ChromeVox is beschikbaar voor ontwikkelaars die de tool als extensie voor Chrome op een desktop kunnen gebruiken. Met deze extensie kunnen ontwikkelaars hun webapps testen met een schermlezer in de browser, zodat ze dezelfde ervaring als een slechtziende gebruiker hebben en ze de toegankelijkheid beter kunnen testen.
Chrome-extensies
Chrome-extensies zijn een andere manier om de browser beter toegankelijk te maken voor een gebruiker, zonder dat externe software hoeft te worden geïnstalleerd. Er zijn al enkele goede voorbeelden van toegankelijkheidsextensies waarmee gebruikers, inclusief gebruikers met een beperking, hun gebruikerservaring kunnen aanpassen. Meer informatie over hoe je toegankelijke extensies ontwerpt.
Toegankelijkheidsbronnen voor Chrome-ontwikkelaars
- Web Accessibility by Google - Udacity-cursus
- Web Fundamentals: Accessibility - tekstgebaseerde cursus
- YouTube-kanaal voor A11ycasts
- Lighthouse: een open-source, geautomatiseerde tool voor de verbetering van de kwaliteit van webpagina's
- Material Design-kleurentool: meet de toegankelijkheid van elke kleurencombinatie